Badem (Prunus Amygdalus), koštunjavo voće koje potiče sa Bliskog istoka i Centralne Azije. Već hiljadama godina fascinira svojom hranljivom vrednošću i zdravim svojstvima. Iako se često svrstava među orašaste plodove, badem je koštunjavo voće. Bogat hranljivim sastojcima, a njegova uloga u ishrani i zdravlju je nezaobilazna. Sadrži zdrave masti, proteine, vitamine, minerale i vlakna koja čine badem izuzetno korisnim za organizam. Preporučena dnevna doza je oko 30 grama što je odprilike šaka badema. Iako je badem izvanredna podrška zdravlju, važno je konzumirati ga u umerenim količinama.
Nutritivna Vrednost Badema
Bademi su izuzetno bogati hranljivim sastojcima. U 100 grama badema nalazi se oko 576 kalorija, 49 grama masti. Od njih su većina monozasićene masti, korisne za srce. Takođe sadrži i 21 gram proteina i 12 grama vlakana. Zatim, bademi su odličan izvor vitamina E, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, bakra, riboflavina (B2), mangana i vitamina B7 (biotin). Osim toga, bogati su i flavonoidima koji u kombinaciji s vitaminom E povećavaju antioksidativno dejstvo badema. Badem je bogat vitaminom E, koji je snažan antioksidans. Zato pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije i doprineti razvoju bolesti. Pored vitamina E, badem sadrži i mnoge druge vitamine, kao što su vitamini B kompleksa, PP, C, A i D. Zanimljivo je da samo 30 grama badema pokriva čak 37% preporučene dnevne doze vitamina E. Iz tog razloga svrstavamo ga u plod koji je moćni saveznik u borbi protiv starenja i bolesti srca.
Badem i Njegove koristi za organizam
Bademi su poznati po svojim širokim zdravstvenim benefitima, a redovno konzumiranje ovog voća može značajno doprineti opštem zdravlju.
- Zdravlje srca: Bademi su bogati monozasićenim mastima, koje smanjuju loš (LDL) holesterol i povoljno utiču na nivo dobrog (HDL) holesterola. On smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Takođe, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, bademi su snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti krvnih sudova.
- Regulacija šećera u krvi: Bademi mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, smanjujući nagle skokove šećera nakon obroka. Magnezijum, koji se nalazi u bademima, igra ključnu ulogu u metabolizmu glukoze i poboljšanju insulinske osetljivosti. Zato se badem čini odličnim izborom za osobe sa dijabetesom tipa 2.
- Prevencija Alchajmerove bolesti: Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje badema može doprineti smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti. Jedna od njih je Alchajmerova bolest. Zahvaljujući visokim nivoima vitamina E i drugih antioksidansa štite se moždane ćelije.
- Prevencija raka i detoksikacija organizma: Antioksidansi iz badema, poput vitamina E i flavonoida, pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Tako se smanjuje rizik od razvoja kancera i drugih ozbiljnih bolesti. Takođe, bademi pomažu u čišćenju organizma i potiču zdravu probavu.
- Poboljšanje zdravlja kože i kose: Bademovo ulje je često korišćeno u kozmetici zbog svojih hidratantnih svojstava. Pomaže u nezi suve kože, smanjuje bore, a često se koristi i za negu kose i noktiju. Takođe, bademovo mleko se koristi kao blagi tretman za osetljivu kožu.
- Prevencija konstipacije: Zbog visokog sadržaja vlakana, bademi pomažu u održavanju zdrave probave i prevenciji opstipacije (zatvora). Vlakna u bademima poboljšavaju peristaltiku crijeva i pomažu u redovnom izbacivanju otpadnih materija iz organizma.
- Zdravlje kostiju i zuba: Bademi su bogati fosforom i kalcijumom, koji su ključni za zdravlje kostiju i zuba. Takođe, magnezijum iz badema doprinosi jačanju kostiju, čineći ih otpornijima na prelome.
- Pomoć u mršavljenju: Iako su kalorijski bogati, bademi su izuzetno zasitni i pomažu u smanjenju apetita. Sadržaj zdravih masti, vlakana i proteina stvara osećaj sitosti. Na taj način se smanjuje povećani unos kalorija i održava se zdrava telesna težina.
Upotreba Badema u Kulinarstvu i Kozmetici
Jedan od najzdravijih načina da uživate u bademima je da ih konzumirate sirove. Sirovi bademi zadržavaju najveći deo svojih vitamina, minerala i antioksidanata. Možete ih jesti kao užinu, dodavati u salate, smutije, ili koristiti kao dodatak u pripremi različitih jela. Bademovo mleko, koje se pravi od potopljenih badema, je popularna alternativa mleku, posebno za one koji ne konzumiraju laktozu.
Prekomerna konzumacija može izazvati probavne smetnje, kao što su gasovi ili nadutost. Takođe, ako imate problema sa bubrezima ili žučnom kesom, trebate biti oprezni. Bademi sadrže oksalate koji mogu stvoriti probleme kod ovih stanja.
Zanimljivo je da se bademi mogu podeliti na slatke i gorke. Slatki bademi su oni koje obično konzumiramo, dok se gorki bademi koriste za proizvodnju bademovog ulja. Gorki badem se koristi u kulinarstvu, ali i za pravljenje popularnog likera Amaretto. On sadrži i amigdalin, koji se može pretvoriti u otrovnu cijanovodoničnu kiselinu. Zbog toga nisu jestivi u sirovom stanju, ali se u procesu proizvodnje ulja neutralizuje.
Za sve ljubitelje prirodne kozmetike, bademovo ulje je i odličan sastojak u proizvodnji preparata za negu kože, kose i zuba. Njegova hidratantna svojstva čine ga idealnim za negu suve kože. Koristi i za masaže zbog svojih umirujućih i hranljivih svojstava. Široku primenu ima u lečenju kože oštećene suncem, kao i opekotina od sunca. Ima svojstvo regeneracije ćelija kože, zatim zarastanja rana i ožiljaka. Takodje, koristi se i u nezi upaljene kože sklone aknama i bubuljicama, jer deluje protivupalno i umirujuće. Pozitivne efekte pokazuje i kod tretiranja kože sklone ekcemima i dermatitisu.
Zaključak
Bademi su jedni od najzdravijih plodova koje možete uključiti u svoju ishranu. Svojim bogatstvom hranljivih materija, antioksidanasa i zdravih masti, bademi mogu poboljšati zdravlje srca. Zatim, regulisati nivo šećera u krvi, pružiti energiju, poboljšati zdravlje kože i kose. Badem utiče da smanji rizik od mnogih hroničnih bolesti. Uključivanje ove hranljive grickalice u vašu svakodnevnu ishranu može imati dugoročne koristi za vaše opšte zdravlje i blagostanje.