celijakija i gojaznost

Celijakija i gojaznost

Nedelja digestivnih bolesti ( DDW ) je najveći međunarodni skup lekara, istraživača i akademika iz oblasti gastroenterologije, hepatologije, endoskopije i gastrointestinalne hirurgije. Na ovom skupu koji je održan sredinom 2024. godine u Americi govorilo se o vezi između celijakije i gojaznosti. Nju su otkrili istraživači sa Univerziteta Nova Southeastern na Floridi. Studija je zasnovana na podacima iz programa All of Us Research Program, koji vodi Nacionalni institut za zdravlje. Cilj programa je bio da obuhvati milion učesnika koji će tokom više godina dobrovoljno dostavljati zdravstvene podatke. U daljem tekstu pročitajte suštinu analize na temu celijakija i gojaznost objavljene 29.05.2024. godine na sajtu organizacije Beyond celiac.

Da li postoji veza?

Ispitivane su dve grupe osoba, one koje ne boluju od celijakije i one koje boluju od celijakije. Studija je zasnovana na analizi podataka oko 407.000 učesnika, uključujući oko 1.800 osoba sa celijakijom.

Stastistika je pokazala da od ukupnog broja ispitanika sa celijakijom, njih 33% je bilo gojazno. Sa druge strane su se našle zdrave osobe među kojima je bilo 18% gojaznih. Autorka teksta i rukovodioc programa Ejmi Ratner, navodi u daljem tekstu da je zaključak preliminarnih ispitivanja da postoji direktna veza između celijakije i gojaznosti. To znači da su pacijenti koji su oboleli od celijačne bolesti sa većim rizikom da postanu gojazni tokom godina.

Uloga mikrobioma creva

Istraživači su imali za cilj da istraže učestalost gojaznosti kod pacijenata sa dijagnozom celijakije. Takođe, analizirali su postojeće dokaze o promenama u mikrobiomu creva povezanih sa celijakijom i njihovoj povezanosti sa gojaznošću. Uloga ishrane bez glutena u gojaznosti kod osoba sa celijakijom je priznata, ali nije detaljno proučena u ovoj studiji.

Mikrobiom creva čine trilioni mikroorganizama koji žive u digestivnom sistemu. Istraživanje je otkrilo slične promene u mikrobiomu creva, na primer visok nivo bakterije Firmicutes, kod osoba sa celijakijom i kod gojaznih osoba.

Gojaznost u različitim populacijama

Veći procenat gojaznih žena su bile one sa celijakijom. Takođe, muškarci sa celijakijom imali su veću verovatnoću da budu gojazni u poređenju sa muškarcima bez celijakije.

Starosna dob je takođe igrala ulogu, pri čemu su većina osoba sa celijakijom i gojaznošću bile starije od 65 godina.

Bele osobe su češće bile gojazne u poređenju sa osobama tamne boje kože, oko 50 procenata naspram 23 procenta, i to kako kod onih sa celijakijom, tako i kod onih bez nje.

Shvatanje gojaznosti kao deo toka bolesti – novi pristup posledicama celijakije

Ideja da se celijakija manifestuje kao hronična dijareja kod pothranjenog deteta je uglavnom napuštena. Autori studije u istraživanju predstavljenom kao poster na DDW-u su napomenuli da se celijakija sada prepoznaje kao bolest koja se razvija kod odraslih. Kaže se i da se gojaznost “postepeno prepoznaje” kao deo toka bolesti. Zato je bitno da se vodi računa o tome koliko se jede i kakva hrana se jede.

Studija poziva na dalja istraživanja promena u mikrobiomu i ishrani koje utiču na proces razvoja bolesti, sa ciljem pronalaženja novih tretmana.

Uloga u razvoju novih tretmana mikrobioma creva

Nalazi studije bi potencijalno mogli da doprinesu razvoju novih tretmana koji bi mogli uticati na sastav mikrobioma creva. Ciljano će se rešavati promene u funkcijama metabolizma koje prate i utiču na spregu celijakija i gojaznost. Studija sugeriše da usporeni metabolizam masti sa slabom proizvodnjom i absorbcijom karnitina kod osoba sa celijakijom može doprineti gojaznosti. Da pojasnimo, karnitin je supstanca koja pomaže pretvaranje masti u energiju.

Dakle, usporena transformacija masti u energiju dovodi do nagomilavanja masnih naslaga kod osoba koje boluju od celijakije.

Zaključak

Veza između celijakije i gojaznosti postoji i to je naučno dokazano. I celijakija i gojaznost su povezane sa promenama u mikrobiomu creva. To su pokazali preliminarni rezultati istraživanja. Studije odabrane za predstavljanje na DDW-u još uvek prolaze proces pregleda. Informacije su ponekad preliminarne i pružaju rani uvid u istraživanja. Verujemo da će sadržati više detalja kako istraživanja napreduju i čekamo sa nestrpljenjem nove podatke koji će da se obelodane naučnim časopisima.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top