Danas bih želela da podelim sa vama recept za jedan namaz koji često pravim. To je recept za domaću paštetu. Ništa komplikovano, napravljeno od samo par sastojaka koje su se zatekle u kuhinji za vreme spremanja ručka. Pašteta se pravi bez dodatka glutena, tako da je potpuno bezbedna. Imala sam par komada pileće džigerice i malo svinjskog mesa.
Koje sve vrste paštete možete napraviti
Naravno da je prihvatljivo da stavite u paštetu bilo koju drugu kombinaciju mesa ili samo jednu vrstu. Tako imamo jetrenu, pileću, svinjsku, juneću paštetu, paštetu od tune, paštetu od povrća, paštetu od pečuraka. Veganska varijanta, ili ne – to je na vama, ko šta voli da jede. Ima mnogo recepata na ovu temu. Stavljam linkove ka receptima za paštete i namaze rađene u kućnim uslovima: https://web.coolinarika.com/inspiracija/domace-pastete-i-namazi, https://bonapeti.rs/recepti/pastete/, https://mojprvizalogaj.rs/veseli-namazi-sosevi-i-domace-pastete/.
Priprema za samo 20 minuta
U šerpu sam stavila džigericu i svinjsko meso da se kuva sa malo soli, mlevenog crnog bibera, peršuna, celera, aleve paprike i ulja. Neko bi dodao i kašičicu senfa. Začinske kombinacije su različite i svako po svom ukusu stavlja začine. Na pola kuvanja iseći veće komade mesa na sitnije kako bi kuvanje kraće trajalo. Kuva se dok meso ne postane mekano. Voditi računa da sa mesom u šerpi ostane malo safta. On će nam trebati da ga sipamo u blender da bi meso moglo da se samelje i da ima tečniju konzistenciju. Kako sam skuvala pirinač, dodala sam 100ml pirinčane vode u kojoj se pirinač kuvao. U toj tečnosti sam razbila trećinu kesice želatina za kuvanje kako bi masa kada se ohladi bila čvrsta.
U zavisnosti od količine mesa koje se skuva za paštetu treba staviti kako pirinčanu vodu, tako i želatin. Ne preterivati da ne postane suviše retko ili pak gusto. Kad se izblenda, sipati u sud koji će stajati u frižideru i odakle će biti lako da se nožem uzima pašteta. Radi dekoracije često hranu pospem sitnim peršunovim listom. To sam i sada uradila. Prekrijte je providnom folijom kako se nebi stvorila tamna korica i da ne bi poprimila mirise iz frižidera. Paštetu ostaviti u frižideru da se stegne i posle sat vremena je spremna za konzumaciju. Može da stoji par dana u frižideru.

Zaključak
Savršeno bi bilo kada bi smo mogli svaki dan da kuvamo i pripremamo sebi i ukućanima zdrave i sigurne obroke.To u današnjim uslovima nije moguće baš svaki dan. Zato pribegavamo vrlo često pripremi obroka za što kraće vreme. Meni se čini da je recept za domaću paštetu bez glutena idealan kada ste u nedostatku vremena za kuvanje. Ukoliko vam se svidela ideja za brz doručak ili večeru, pokušajte sami da osmislite neki zdrav i siguran namaz bez odlaska u prodavnicu i čitanja dekleracija. Uživajte.