Bezglutenski hleb u obliku vekne iz moje kuhinje napravljen od brašna renomiranog proizvođača

Kako umesiti savršen bezglutenski hleb?

Od malena sam uživala u slasnim zalogajima. Moja omiljena hrana je hleb i pecivo. Neki kažu da hrana koju najviše voliš, ili pak, ne voliš da jedeš bude baš ono što ti pravi zdravstvene probleme. Tako jeb bilo i u mom slučaju. Razbolela sam se od onog što najviše volim da jedem. Iz tog razloga sam savladala tehniku da pravim savršen bezglutenski hleb. To iskustvo delim sa vama.

Priznaćete da je umeće pravljenja savršenog bezglutenskog hleba san i cilj kome teži svaka osoba koja se iz nekog razloga okrenula bezglutenskoj ishrani. Mnogo puta sam u početku spremala hleb koji uopšte nije bio jestiv. Bila sam razočarana i delovalo mi je kao da nikada više neću osetiti ukus i miris dobrog i ukusnog hleba. Prebacivanje na bezglutenski režim ishrane nije bio ni malo lak. Bilo je promašaja i nejestivih hlebova onoliko! Stvar se sa godinama poboljšavala. Sada sam upotpunosti zadovoljna kako spremam moj bezglutenski hleb. Ovo pišem zbog onih koji misle da su zauvek raskrstili sa ukusnom hranom.

Bezglutenska dijeta je doživotna za osobe sa celijakijom i alergijom na gluten. Ukoliko želite da kvalitetno i zdravo živite, neka vaša hrana bude vaš lek. Moje ime je Jelena i u nastavku pročitajte kako napraviti savršen bezglutenski hleb.

Postupak pravljenja savršenog bezglutenskog hleba

Postupak kako umesiti savršen bezglutenski hleb se sastoji u predhodnoj pripremi suvih i tečnih sastojaka.

Postupak kako se mesi savršen bezglutenski hleb
Photo by Pierre Bamin on Unsplash

Mokri sastojci

U dublji sud sipam 450 gr. tople vode, dodam suvog bezglutenskog kvasca 4-5 gr., kašiku bezglutenskog brašna i kašičicu šećera. Mešam da se kvasac rastopi i sjedini sa ostalim sastojcima.

Suvi sastojci

Dok to malo odstoji, na drugoj strani odvojim 500 gr. brašna, prosejem i sipam pola od toga u posudu gde se mesi hleb. Dodam kašičicu soli i promešam.

Kad kvasac počne da peni, proradio je u vodi i sipam ga u posudu sa brašnom. Dodam malo ulja i mutim mikserom. Zatim pomalo dodajem ostatak brašna sve dok ne dobijem smesu koja može da se preruči na radnu površinu. Testo mesim na podlozi za mešenje kako se ne bi lepilo i uvek na početku pospem malo brašna. Malo ga uvaljam tek da može da se odlepi sa ruku i stavljam u pleh predhodno obloženim pek-papirom. Kako bi hleb bio mek unutra, nikako ne dodavati mnogo brašna da ne bi postao tvrd.

Sledi čekanje da naraste bar dva puta veće od početne veličine. Kad naraste, premazati ga uljem, posipati semenkama i peći. Temperatura pečenja zavisi od jačine rerne, od količine testa koje se peče u isto vreme i od oblika tepsije/ pleha.

Na šta obratiti pažnju kad pripremate savršen bezglutenski hleb

  • Bolje je sjediniti suve i tečne sastojke mikserom, nego mesiti rukama.
  • Imajte na umu da dodajete male količine brašna dok mutite testo, jer se brže zgusti.
  • Bezglutensko brašno traži više tečnosti i masnoće u odnosu na glutensko. Prilikom prevođenja glutenskog u bezglutenski recept smanjite količinu brašna za oko 100 grama.
  • Dovoljno je jednom umesiti i oblikovati u pleh/tepsiju, za razliku od pšeničnog hleba koji može da se premesi i nakon narastanja pa opet da narasta.
  • Ukoliko preterate sa količinom kvasca, hleb neće dovoljno da naraste, a pred kraj pečenja splasne i postane tvrd. Sutradan je i kiseo i neukusan.
  • I ne zaboravite da obezbedite da u pripremi vaša hrana nikako ne dođe u dodir sa glutenom.

Zaključak

Treba vremena i strbljenja da se ovlada tehnikom pravljenja savršenog bezglutenskog hleba. Kada se jednom ovlada tehnikom rada sa bezglutenskim brašnom, nema bojazni da hrana koju pravite neće biti dobra kao glutenska.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top