Šta je gluten?

Sigurno se pitate šta je gluten? Hrana bez glutena je sve zastupljenija tema danas. Trend je da upravo ovaj sastojak u hrani prouzrokuje digestivne probleme osobama koje loše reaguju na njega. Gluten je protein koji se nalazi u zrnu pšenice, spelte, raži i ječma. Pored proizvoda napravljenih od ovih žitarica, glutena ima i u proizvodima koji su prilikom proizvodnje i pakovanja došli u kontakt sa njim. Zato je jako bitno odabrati samo one namirnice koje nemaju u sebi gluten. Takođe, mora se voditi računa da ne dođe do unakrsne kontaminacije. Dobro očistite radne površine i uređaje pre početka rada na njima.

Proverite da li spadate u neku od ovih grupa

Imate simtome, međutim, ne znate odakle da počnete? Prema reakciji koju osobe imaju posle konzumacije glutena, navode se tri grupe pacijenata:

  • Jednu grupu čine ljudi oboleli od celijakije. Celijakija je ozbiljno autoimuno stanje gde konzumacija glutena dovodi do upale i oštećenja zidova creva koja narušava apsorpciju hranljivih materija i dovodi do niza drugih oboljenja ako se i dalje unosi u organizam. Simptomi su različiti i ne javljaju se svi kod jedne osobe. Obično se javljaju mučnina, naduvenost stomaka, krčanje i pretakanje u crevima, grčevi u crevima, dijareja, zatim gubitak na težini, umor, anemija, glavobolje, svrab, osip na koži, suva koža, ekcemi. Smatra se da ova grupacija zahvata 1% ukupne svetske populacije.
  • U drugu grupu se ubrajaju osobe koje imaju alergiju na gluten. Simptomi su povraćanje, oticanje lica,otežano disanje i stezanje u grudima i javljaju se u vrlo kratkom roku od konzumacije. I jednu i drugu vrstu reakcije treba shvatiti ozbiljno, a dijeta je doživotna.
  • Treću grupu čine osobe netolerantne na gluten i to je necelijačna osetljivost na gluten. Javlja se češće od predhodna dva tipa, a reakcije kao što su gastrointestinalna nelagoda, umor, glavobolja prestaju nakon unošenja glutena u organizam. Simptomi i posledice su najblaže.

Pitate se u čemu je razlika između celijakije i necelijačne osetljivosti na gluten? Odgovor se krije u mehanizmu reakcije organizma. Celijakija izaziva imunološku reakciju koja direktno šteti unutrašnjim organima. To je autoimuna reakcija samog organizma. Kod necelijačne osetljivosti na gluten, međutim, nema oštećenja unutrašnjih organa i simptomi prestaju po prestanku konzumacije glutena.

Bezglutenska ishrana-trend ili potreba?

Kakvo je vaše mišljenje na ovu temu? Da li je bezglutenska ishrana potreba ili samo mišljenje da se kilogrami mogu korigovati na ovaj način? Ako spadate u bilo koju od tri predhodno navedenih grupa ljudi, onda zasigurno treba da se pridržavate dijete. Za ljude koji nemaju smetnje posle unosa glutenskih namirnica, ovakva dijeta nije dobro rešenje. Većina rafinisanog brašna od glutenskih žitarica je obogaćena gvožđem, vitaminom B i drugim hranljivim sastojcima, dok rafinisana bezglutenska brašna uglavnom ne sadrže ove dodatne hranljive materije. Bezglutenski hleb je skuplji i sa kraćim rokom trajanja, što je još jedna od mana. Zaključak je da gluten ne treba izbegavati ukoliko nema smetnji kod konzumacije.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top