5 načina kako najbolje upotrbiti badem u ishrani

5 načina kako da najbolje upotrebite badem u ishrani

Želite da učinite nešto za svoje zdravlje? Pitate se kako bi bilo lepo da jedete ukusnu hranu, a da se ne ugojite? Dajemo vam 5 načina kako da najbolje upotrebite badem u ishrani. Evo rešenja u nastavku.

Naučna studija objavljena u časopisu “BMC Medicine” razmatrala je prednosti zamene u ishrani životinjskih biljnim proizvodima. Ona je otkrila da zamena jajeta za 25 do 28 grama orašastih plodova može da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za punih 17 odsto. Na bazi ove studije rađena su ispitivanja kako badem može da utiče na poboljšanje sveukupnog zdravstvenog stanja organizma.

Nutritivna Vrednost Badema

Bademi su izuzetno bogati hranljivim sastojcima. U 100 grama badema nalazi se oko 576 kalorija49 grama masti. Od njih su većina monozasićene masti, korisne za srce. Takođe sadrži i 21 gram proteina i 12 grama vlakana. Zatim, bademi su odličan izvor vitamina E, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, bakra, riboflavina (B2), mangana i vitamina B7 (biotin). Osim toga, bogati su i flavonoidima koji u kombinaciji s vitaminom E povećavaju antioksidativno dejstvo badema. Badem je bogat vitaminom E, koji je snažan antioksidans. Zato pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije i doprineti razvoju bolesti. Pored vitamina E, badem sadrži i mnoge druge vitamine, kao što su vitamini B kompleksa, PP, C, A i D. Zanimljivo je da samo 30 grama badema pokriva čak 37% preporučene dnevne doze vitamina E. Iz tog razloga svrstavamo ga u plod koji je moćni saveznik u borbi protiv starenja i bolesti srca.

Kako najbolje Upotrebite badem u ishrani

  1. Jedan od najzdravijih načina da uživate u bademima je da ih konzumirate sirove. Sirovi bademi zadržavaju najveći deo svojih vitamina, minerala i antioksidanata. Možete ih jesti kao užinu, dodavati u salate, smutije, ili koristiti kao dodatak u pripremi različitih jela.
  2. Bademovo mleko je popularna alternativa mleku, posebno za one koji ne konzumiraju laktozu. Badem se potopi u mlaku vodu da mu opna nabubri. Posle skidanja opni sa svakog badema se smelje u blenderu sa malo vode. Koristi se kao i mleko životinjskog porekla.
  3. Pečeni badem ima intenzivniji ukus i miris tako da može da da lepšu aromu i boju vašim kolačima i tortama. Dovoljno je samo malo ga prepeći bez ulja na tiganju uz mešanje.
  4. Brašno od badema se dobija mlevenjem samih prosušenih plodova. Obzirom da sadrži veliki procenat proteina u sebi, bademovo brašno je odlična zamena za pšenično brašno. Može se koristiti bukvalno za sve, od pravljenja hleba i slanih đakonija, do torti i kolača. Odličan je saveznik u dijetama za gubljenje suvišnih kilograma.
  5. Primena u kozmetici je jako široka. Na bazi badema se prave mleka za hidrataciju kože, kreme, ulja za telo, kupke za tuširanje, sapuni, piling kreme, gelovi i sapuni, šamponi za kosu, maske za lice…

Ideja za slastan obrok

Ukoliko se zatekne badem u vašoj kući, napravite palačinke sa bademovim brašnom. Sama priprema smese će vam oduzeti 5 minuta vremena. Prethodno ubacite dve šake badema u blender, sameljite ga i sjedinite sa dva jaja, malo ulja, pola kašičice praška za pecivo, malo mleka i vode. Za posnu varijantu umesto mleka stavite kiselu vodu, a umesto jaja kašiku sirćeta, ili kašiku mlevenog lana, ili kašiku čija semena kako bi se povezali sastojci. Prašak za pecivo uvek menjajte sodom bikarbonom ako ga iz nekog razloga ne koristite. Sledeći korak je pečenje na tiganju i filovanje po želji. Takođe možete grickati badem uz palačinke. Prijatno!

Zaključak

Bademi su jedni od najzdravijih plodova koje možete uključiti u svoju ishranu. Svojim bogatstvom hranljivih materija, antioksidanasa i zdravih masti, bademi mogu poboljšati zdravlje srca. Zatim, regulisati nivo šećera u krvi, pružiti energiju, poboljšati zdravlje kože i kose. Badem utiče da smanji rizik od mnogih hroničnih bolesti. UključivanBademi su jedni od najzdravijih plodova koje možete uključiti u svoju ishranu. Svojim bogatstvom hranljivih materija, antioksidanasa i zdravih masti, bademi mogu poboljšati zdravlje srca. Zatim, regulisati nivo šećera u krvi, pružiti energiju, poboljšati zdravlje kože i kose. Badem utiče da smanji rizik od mnogih hroničnih bolesti. Uključivanje ove hranljive grickalice u vašu svakodnevnu ishranu može imati dugoročne koristi za vaše opšte zdravlje i blagostanje.je ove hranljive grickalice u vašu svakodnevnu ishranu može imati dugoročne koristi za vaše opšte zdravlje i blagostanje.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top