Muče vas bol i grčevi u stomaku već neko vreme? Najsigurniji i najbrži način za odabir obroka je kupiti deklarisanu hranu i jesti bez straha da ćete imati probleme sa stomakom. Ipak treba da znate koja je to sigurna hrana bez glutena i kako je odabrati, jer nećete baš uvek biti u prilici da kupujete istu.
Izabrati sigurnu hranu bez glutena podrazumeva da se osoba edukuje na ovu temu. Ako tražite rešenje šta vam od hrane smeta, poslušajte svoje telo i pratite reakcije na hranu koju pojedete. Reakcije bi trebalo da se jave vrlo brzo ili u roku od sat vremena. Savet je da uvođenjem u ishranu i izvođenjem iz ishrane namirnice za koju sumnjate da vam pravi problem, dođete do zaključka. Kako bi izbegli tegobe, preferirajte da sami pripremate svoju hranu. Ponuda sigurne hrane bez glutena nije velika.
Celijakija, alergija na gluten, pa i necelijačna intolerancija su loša zdravstvena stanja organizma gde obolela osoba mora striktno i doživotno da se pridržava bezglutenske dijete. To znači da mora striktno da izbegava unos glutena ma gde se on nalazio. Tako se smanjuje opasnost od dugotrajnih zdravstvenih problema i poboljšava se kvalitet života obolele osobe.
Verujem da ste pročitali bar nekoliko poučnih tekstva o tome kako izabrati hranu bez glutena. To nije nikakav bauk, ali podrazumeva istraživanje, čitanje deklaracije na poleđini pakovanja proizvoda i predznanje prilikom odabira dozvoljenih namirnica. U ovom tekstu pročitajte na šta tačno treba obratiti pažnju. Saznajte šta se sme, a šta ne sme koristiti u ishrani. U daljem tekstu saznajte više o tome i otklonite sve strahove.

7 saveta kako sigurna hrana bez glutena da bude vaš siguran izbor
- U ishrani koristite sveže voće i povrće, sve vrste mesa i ribe (koji nisu obrađeni ili marinirani u sosovima koji sadrže gluten), mahunarke, semenke, orašaste plodove, jaja i većinu mlečnih proizvoda.
- Koristite namirnice koje po prirodi nemaju gluten – kukuruz, pirinač, soju, krompir, tapioku, amarant, kinou, proso, heljdu…
- Bez straha čitajte deklaraciju na poleđini proizvoda. Proizvodi koji su deklarisani kao bez glutena ili gluten free su sigurni za upotrebu.
- Upoznajte se sa skrivenim izvorima glutena. Može se naći u gotovim jelima, kockama za supu, instant supama, soja sosu, salatnim prelivima, konzerviranoj hrani, kao i u nekim vrstama čokolade i slatkiša, pivu, nekim vrstama alkoholnih pića, kao i lekovima i vitaminima.
- Pazite da ne dođe do unakrsne kontaminacije – kuhinjski pribor, daske za sečenje, tosteri i druge površine mogu biti izvori.
- Koristite zamenske namirnice kod prilagođavanja glutenskih recepata.
- Budite uvereni da sve može da se napravi tako da hrana ne izgubi na ukusu i teksturi. Ne očajavajte, već zavrnite rukave i postanite majstor bezglutenskog kulinarstva.
Zaključak
I da zaključimo, ne bojite se da se upustite u avanturu pripreme sigurne hrane bez glutena za koju mnogi misle da nikada ne može da bude isto ukusna kao glutenska. Samo uz edukaciju i praksu razbijamo strahove i predrasude.